Ugye, milyen furcsa lenne, ha a világ másik felén, ahol nem terem dió, ledarálnák, leforráznák, vagy átgőzölnék, majd a főzetet leszűrnék meginnák, a diót pedig szemétre vetnék.
A kávé ültetvényesek nem értik itt a mi földrészünkön miért tesszük ugyanezt a kávéval. A kereskedelemben kapható kávét őröljük, majd a főzetét megisszuk. A zacc meg jó esetben a virágágyásba kerül a növények nagy megelégedésére, vagy a kukában landol.
Pedig a kávé gyógynövény és nem a kukában van a helye!
Minden kétséget kizárólag a világ legjobb kávéi arabica kávécserjéken nőnek. Ám ezek a kávécserjék igen kényesek: csak megfelelő éghajlati adottságok, magasság, és gondozás mellett ajándékoznak meg bennünket ínycsiklandó terméseikkel.
A kávé színvonalának fontos feltétele még a kávébab szüretelésének módja. A bogyókat egyenként vizsgálják és szedik, mert így csak a kiváló minőségű, kellően érett bogyó kerül bele a gyűjtőhálóba.
A legértékesebb a piros szemű Arabica kávé, ami csodákat művel az emberrel.
Az antioxidánsoknak köszönhetően segít az öregedés elleni harcban. A kávé babban található koffein a klorogénsav, polimer a melanoidin négyszer-hétszer több antioxidánst tartalmaznak, mint az elkészített kávé. Serkentő hatással van a központi idegrendszerre a szívre a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat.
Mindezek tudatában érdemes odafigyelünk, milyen egészséges kávé kerül a csészénkbe.