Az elmúlt években egyre többet hallhatunk a különböző algákról, valamint azok pozitív hatásairól. Sokan szkeptikusan állnak hozzá egy újabb „csodanövény” egyedülálló egészségmegőrző tulajdonságaihoz. Létezik azonban egy algafajta, melynek előnyeit a WHO valamint még a NASA is elismeri: ez a spirulina.
A spirulna egy szabad szemmel alig látható, úgynevezett mikroalga, mely már több százmillió éve megtalálható a Földön. A különböző fajták különböző helyeken élnek: vannak, melyek a tengerben, vannak, melyek az édes vízben, vannak olyan fajok, melyek jobban kedvelik a sziklákat és olyanok, melyek a talajt részesítik előnyben. Nincs még egy olyan növény, mely az emberi szervezet számára ennyire értékes anyagokat tartalmaz: megtalálható benne a nyolcféle esszenciális aminosav, ezen kívül kalcium-, magnézium-, vas- és cinkforrás.
A spirulina segíti az emésztést, javítja a közérzetet, s energiát ad. Csökkenti a koleszterint, védi az ereket, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Magas ásványianyag-tartalma védi a májat, valamint a vesét. Idegrendszer-támogató fitotápanyag-tartalma segíti a koncentrációt és serkenti az agyműködést. A különleges mikroalga véd a káros szabadgyököktől, melyek az elsődleges okozói a rosszindulatú sejtfolyamatoknak (daganat, tumor). Jó hatással van a csontvelőre, s segít a nagyobb műtétek utáni regenerálódásban. Hatására erősödhet szemünk, élesíti a látást, továbbá csökkenti a trombózisveszélyt.
A spirulina nem kizárólag azoknak ajánlott, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, segítség lehet az egészségünk megőrzésében is, hiszen rengeteg vitamint tartalmaz.
A spirulina a szépségápolás terén is hasznunkra lehet: hatására szebb és simább lesz a bőr, javítja a haj és a körmök állapotát, valamint csökkenti az öregedés folyamatát. Lúgosítja a szervezetet, ezáltal hatékonyabbá teszi a fogyókúrát.
Jogosan tehetjük fel ezután magunknak a kérdést: miért is nem fogyasztottuk idáig?