A liszt és laktózmentes étkezés manapság majdhogynem divatossá vált, annak ellenére, hogy az ételallergia korántsem kellemes, sőt, kifejezetten veszélyes típusairól beszélünk.
Magyarországon ma közel egymillióan szenvednek a fent említett betegségek valamelyikében. Az allergia elsősorban a gyermekek körében gyakoribb, s az érintettek 70%-a nő.
Milyen veszélyeket rejt magában a két betegség?
A lisztérzékenység eredményeként a vékonybél a nyálkahártya károsodása miatt nem tudja megemészteni az elfogyasztott ételt. A különböző gabonafélékben - mint búza, zab, árpa, vagy rozs – található glutén bizonyos reakciót vált ki a szervezetben, ami a vékonybél elsorvadásához vezethet. Ennek eredményeként hasmenés, étvágytalanság, hányás, stb. lép fel. A probléma bármilyen életkorban jelentkezhet, az átlagos reakcióidő az elfogyasztott étel és az allergia kialakulása között 3-6 hónap is lehet. A lisztérzékenyeknek ezért szigorú diéta betartása javasolt, a glutén minden formája elkerülendő az étkezésükben.
A laktózérzékenyek ezzel ellentétben nem feltétlenül kell, hogy szigorú étrendet kövessenek, hiszen az érzékenység foka és a tünetek erőssége egyénenként változó. A laktózallergia során a szervezet az enzim hiánya, esetenként annak elégtelen működése miatt nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot. Ennek eredménye szintén egy allergiás reakció, mely a következő tünetekkel járhat: hányás, hasmenés, bőrkiütés, stb..
Létezik egy harmadik, bélgyulladásos betegség, a Crohn-betegség, mely kialakulásának oka egyelőre nem ismert, sokan azonban a helytelen táplálkozáshoz kötik, valamint a dohányzás káros hatásainak eredményeként emlegetik. Tünetei: hasmenés, hasfájás, étvágytalanság, esetenként ödéma, ízületi panaszok.
Hogyan szűrhetők ki a betegségek?
Tekintve, hogy az elfogyasztott ételek és az allergiás reakciók közötti időintervallum tág, javasolt a glutén, illetve tejcukor-tartalmú ételek kísérleti jelleggel történő elhagyása. S bár egyre több étterem, és élelmiszergyártó fordít figyelmet a laktóz illetve gluténmentes termékekre, mégis fokozottan figyeljünk vásárlásunk/rendelésünk során.
Hogyan kezeljük a kialakult problémát?
Vannak javasolt gyógyszerek az említett betegségek kezelésére, mégis, ha természetes módon, az egész szervezetünket védve szeretnénk kiküszöbölni az allergiás tüneteket és reakciókat, válasszuk az Ázsiában termő fekete köményt.
A fekete kömény nem azonos a konyhánkban található fűszer köménnyel.
A fekete kömény puffadás gátló, serkenti az emésztési folyamatokat, s nem utolsósorban segít feloldani és kiüríteni a letapadt nyálkákat a belekben. Természetes vércukorszint szabályozó, megtisztítja a bélrendszert, s erős gyulladáscsökkentő nemcsak belsőleg, hanem külsőleg egyaránt. Immunstimuláló anyag, így nem csupán erősíti az immunrendszert, hanem különböző autoimmun betegségek esetén is alkalmazható.
Mindez csupán egyetlen készítményben. Miért is választanának mást?