A kávé felfedezésének történetéről több legenda is szól:
A kecskepásztor:
Káldi az abesszíniai kecskepásztor felfigyelt egy cserjére, amelynek leveleitől és bogyójától kecskéi egész éjszaka élénken viselkedtek. Miután megkóstolta az ismeretlen bogyókat, ő maga is megtapasztalta élénkítő hatásukat, azonban az ördögtől való félelmében, egy szent ember véleményére hallgatva tűzre vetette a bogyókat. Isteni illat szállt fel a tűzből. Azóta pörkölik a kávét.
Az arkangyal:
Egy újabb történet szerint a beteg Mohamed próféta egy forró, fekete italt kapott Gábriel arkangyaltól, amelytől olyan erőre kapott, hogy negyven férfit tudott kiütni a nyeregből és negyven nőt tett boldoggá. Azóta ismerik a kávé élénkítő hatását.
A sejk:
A muszlin világ története szerint a XIII. században Omar sejket a kávészemek mentették meg az éhhaláltól, mikor eltévedt a sivatagban útban Mekkába. E csodás megmenekülés után Omar -aki arról volt híres, hogy az ima erejével gyógyított- letelepedett Mokhába, ahol később szentként tisztelték és felismerték a kávé csodálatos hatását.
Arra vonatkozóan nincsenek pontos feljegyzések, hogy mikor kezdtek a kávéból frissítő hatású italokat készíteni, mikor és hogyan jöttek rá a pörkölés, darálás és főzés különféle fogásaira, de a kávé tisztelete azon kevés dolog egyike lett, amelyben a világ keresztény és muszlin része egyetért.